فهرست مطالب

پژوهش نفت - پیاپی 62 (تابستان 1389)

مجله پژوهش نفت
پیاپی 62 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین روغنی ممقانی، وحید حدادی اصل*، محمد نجفی، مهدی سلامی کلجاهی صفحه 3

    خاک رس اصلاح شده با اصلاح کننده دارای باند دوگانه، برای بررسی اثر محدودکنندگی صفحات خاک رس بر پلیمریزاسیون رادیکالی انتقال اتم (ATRP) استایرن به کار گرفته شد. زنجیرهای پلیمری آزاد و اتصال یافته به صفحات خاک رس به عنوان ابزاری برای بررسی اثر محدودکنندگی صفحات نانو بر پلیمریزاسیون به کار گرفته شدند. با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی (GC)، امکان بررسی تغییرات درجه تبدیل و هم چنین رسم نمودار سینتیکی فراهم آمد. نمودار سینتیکی خطی حاصله، نشان دهنده طبیعت زنده پلیمریزاسیون ومیزان غلظت ثابت رادیکال آزاد بود. همچنین نمودار تغییرات متوسط عددی و وزنی وزن مولکولی و شاخص پراکندگی با استفاده از روش کروماتوگرافی ژل تراوایی (GPC) مورد بررسی قرار گرفت. نمودار خطی وزن مولکولی عددی نسبت به درجه تبدیل نیز بیان گر ماهیت زنده پلیمریزاسیون بود. وزن مولکولی زنجیرهای آزاد نزدیکتر به مقدار تئوری و بالاتر از زنجیرهای اتصال یافته و نیز شاخص پراکندگی زنجیرهای آزاد پایین تر از زنجیرهای اتصال یافته بود. در مورد زنجیرهای آزاد، بازده شروع کننده کوچک تر از 1 بوده و با افزایش میزان خاک رس وزن مولکولی بالاتری حاصل شد. زنجیرهای اتصالی، وزن مولکولی پایین تر داشته و بازده شروع کننده بزرگتر از 1 بود و با افزایش میزان خاک رس، کاهش محسوس در وزن مولکولی و افزایش در شاخص پراکندگی آن ها مشاهده شد. هم چنین در مورد همه نمونه ها، شاخص پراکندگی با پیشرفت واکنش باریک تر شده به نحوی که از مقادیر بزرگتر از 2 شروع و در انتهای واکنش به حدود 2/1 رسید. نتایج FTIR، نشان دهنده برهم کنش بین ذرات نانو و مونومر بود که این برهم کنش سبب افزایش سرعت واکنش و شاخص پراکندگی نمونه ها با افزایش میزان نانوذره می شود.

    کلیدواژگان: خاک رس، سینتیک، پلیمریزاسیون رادیکالی انتقال اتم، زنجیر آزاد، زنجیر اتصال یافته
  • مریم سعدی، جعفر صادق زاده اهری، امیر فرشی صفحه 16
    در این تحقیق بر اساس یک مدل جامع ریاضی، راکتور بازیابی فرایند شکست کاتالیستی بستر سیال مدل سازی شد. در این مدل، راکتور بازیابی به دو ناحیه متراکم و رقیق تفکیک شد که در هر ناحیه معادلات جرم و انرژی به صورت همزمان حل می شود. سینتیک در نظر گرفته شده که بیانگر واکنش های روی داده در راکتور بازیابی است، شامل دو واکنش احتراق کک و دو واکنش احتراق منوکسید کربن از دو مسیر هموژن و هتروژن می باشد.
    با درنظر گرفتن واکنش های روی داده در رآکتور بازیابی و با حل همزمان معادلات جرم و انرژی، مدل سازی فرایند شکست کاتالیستی بستر سیال در راکتور بازیابی از طریق تهیه کد کامپیوتری آن با استفاده از نرم افزار MATLAB انجام گرفت. سپس در شرایط عملیاتی مختلف، نتایج مدل سازی با داده های تجربی موجود در مقالات و همچنین داده های به دست آمده از پایلوت موجود در پژوهشگاه مقایسه شدند. نتایج این مقایسه نشان می دهد که مدل سازی فرایند این تحقیق، قادر است با دقت بالایی عملکرد سیستم را در شرایط عملیاتی متفاوت پیش بینی و تغییرات غلظتی اجزاء مختلف در طول راکتور و همچنین در خروجی راکتور را محاسبه کند.
    کلیدواژگان: راکتور بازیابی، مدل سازی، فرایند شکست کاتالیستی بستر سیال، سینتیک
  • محمد جواد درویش نژاد، قاسم زرگر، ابوالقاسم امامزاده، افشین جنت رستمی صفحه 28
    با گسترش و پیشرفت صنعت نفت، تمایل به افزایش تولید از میادین نفتی بیش از پیش مورد توجه و در اولویت قرار گرفت. به همین منظور روش های جدید ازدیاد برداشت پیشنهاد و مورد استفاده قرار می گیرند. تزریق متناوب آب و گاز نیز از جمله این روش ها هستند. در این روش آب و گاز به صورت متناوب و در یک محل به مخزن تزریق می شوند. هدف اصلی فرایند تزریق متناوب آب و گاز، افزایش بازدهی تزریق گاز توسط تزریق آب با افزایش سطح تماس سیال تزریقی با مخزن، کنترل نسبت تحرک میان سیال تزریقی و نفت مخزن و ایجاد جبهه حرکت پایدار است. تزریق متناوب آب وگاز به روش های امتزاجی، غیرامتزاجی، هیبرید (ترکیبی)، پیوسته و انتخابی پیوسته انجام می شود.
    در این پژوهش، روش های مختلف تزریق متناوب آب و گاز در یکی از مخازن شرکت ملی نفت ایران با استفاده از بسته نرم افزار تجاری GeoQuest و ماژول ECLIPSE 100 شبیه سازی و ضریب بهره دهی و تولید تجمعی در پارامترهای مؤثر بر تزریق مانند چرخه (سیکل)، نوع و روش تزریق (غیرامتزاجی، هیبرید (ترکیبی)، و انتخابی پیوسته) مورد بررسی قرار گرفتند. سپس روش های تزریق منفرد آب، گاز و تزریق متناوب آب و گاز برای انتخاب روشمناسب تزریق در میدان مورد نظر مقایسه شدند. در نهایت با طراحی سناریوهای مختلف تزریق متناوب آب و گاز و تزریق جداگانه آب و گاز در الگوهای چهار و پنج نقطه ای تزریق، ضریب بهره دهی، درصد اشباع نفت باقی مانده و تولید تجمعی به منظور مشخص کردن الگوی بهینه تزریق در روش های ذکر شده محاسبه و مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان می دهد در صورتی که پارامترهای مؤثر بر تزریق متناوب آب و گاز به درستی طراحی و انتخاب شوند، ضریب بهره دهی و تولید در این روش به مراتب بیشتر از تزریق جداگانه آب و گاز می باشد.
    کلیدواژگان: ازدیاد برداشت، شبیه سازی، تزریق متناوب آب و گاز، ضریب بهره دهی، الگوی تزریق
  • خالد فرصت، مریم سعدی، جعفر صادق زاده اهری، مسیح حسینی جناب صفحه 44
    در این تحقیق، مطالعات تجربی و مدل سازی ریاضی سولفورزدایی از جریان های گازی با استفاده از محلول آبی کیلات آهن به عنوان شستشو دهنده جریان گازی حاوی H2S مورد بررسی قرار گرفت. سولفورزدایی از جریان گازی به واسطه واکنش یون سولفید هیدروژن با یون فریک است که منجر به رسوب گوگرد می شود. برج جذب مورد استفاده حاوی آکنه های استاتیکی بوده و مطالعات تجربی در شرایط مختلف عملیاتی (دبی گاز lit/min 1/4 -2/2، دبی محلول کیلات آهن lit/min 0/2 -2/0، غلظت گاز H2S ppm 230-130 و ارتفاع پرکن m 3/0 -2/0) انجام پذیرفته است. همچنین یک مدل ریاضی دینامیک به منظور پیش بینی میزان بازدهی حذف سولفید هیدروژن توسط محلول آبی کیلات آهن در برج جذب ارائه شد. بدین منظور با توجه به موازنه جرم اجزاء در فازهای گاز ومایع، دستگاه معادلات دیفرانسیل جزئی به دست آمد که معادلات مورد نظر با استفاده از روش های عددی حل و در نتیجه پروفایل غلظت اجزاء در طول برج جذب تعیین شد. صحت مدل با مقایسه نتایج پیش بینی شده توسط مدل و با داده های تجربی مورد آزمون قرار گرفت که حاکی از تطابق قابل قبول نتایج مدل سازی با داده های تجربی است.
    کلیدواژگان: برج جذب با بستر ثابت، مدل سازی، فرایند سولفیران، کیلات آهن، سولفید هیدروژن
  • یعقوب بهجت، شاهرخ شاه حسینی*، مهدی احمدی مروست صفحه 52

    شکست کاتالیستی سیال (FCC)، فرایندی برای تبدیل برش های سنگین نفت به محصولات با ارزش می باشد. در تحقیق حاضر، شبیه سازی CFD هیدرودینامیک و انتقال حرارت راکتور استوانه ای بالارونده سه فازی (گاز- مایع- جامد) فرایند FCC با در نظر گرفتن تبخیر قطرات مایع انجام شده است. به دلیل عدم تقارن ورودی، بخار، ذرات کاتالیست و قطرات خوراک اتمایز شده به صورت سه بعدی مدل سازی شده است. برای مدل سازی فاز گاز و ذرات کاتالیست از دیدگاه اولری شامل معادلات پیوستگی، مومنتوم، بقای اجزاء شیمیایی و انتقال حرارت برای هر دو فاز گاز- جامد و معادله دمای دانه ای برای ذرات کاتالیست استفاده شده است. هیدرودینامیک، انتقال حرارت و انتقال جرم (تبخیر قطرات) خوراک تزریق شده به راکتور بالارونده نیز با استفاده از دیدگاه لاگرانژی مدل سازی شده و نتایج شبیه سازی هیدرودینامیکی راکتور بالارونده با استفاده از داده های تجربی موجود معتبرسازی شده است. مقایسه مقادیر سرعت دو فاز گاز- جامد حاصل از نتایج مدل با داده های تجربی تطابق خوبی را نشان می دهد. نتایج مدل سازی جریان سه فازی، شامل میدان جریان، کسر حجمی هر فاز،تغییرات دمایی برای هر دو فاز گاز و ذرات کاتالیست و همچنین تغییرات اندازه و دمای قطرات خوراک اتمایز شده در راکتور بالارونده به دست آمده است. نتایج مدل سازی نشان می دهد زمان گرم شدن قطرات مایع، متناسب با قطر اولیه آنها می باشد و نیز عمل انتقال حرارت به قطرات مایع سریع بوده و این مرحله عامل محدود کننده در عملکرد راکتور بالارونده نمی باشد. در مرحله گرم شدن و تبخیر قطرات، مقدار بسیار کمی از جرم قطره تبخیر می شود و پس از رسیدن قطره به دمای نقطه جوش، قطر قطرات با شدت کاهش پیدا می کنند و کل قطره مایع در کسری از طول راکتور بالارونده تبخیر می شود. همچنین در این تحقیق رابطه ای برای زمان تبخیر کامل قطرات مایع توسعه داده شده است.

    کلیدواژگان: مدل سازی CFD، راکتور بالارونده FCC، جریان گاز، مایع، جامد، تبخیر قطره، بسترسیال
  • حشمت الله سپیانی، اسدالله محبوبی *، رضا موسوی حرمی، محمدحسین محمودی قرایی، احسان غفرانی صفحه 65

    سازند ایلام سنگ مخزن میدان نفتی ماله کوه در زون چین خورده رورانده زاگرس در منطقه لرستان واقع است. بیشتر رخساره های این سازند گل پشتیبان و از مادستون تا وکستون در تغییر است. از مهمترین فرایند های دیاژنز در این سازند می توان به فشردگی (مکانیکی و شیمیایی)، نئومورفیسم افزایشی، انواع جانشینی (پیریتی شدن، دولومیتی شدن، سیلیسی شدن و گلوکونیتی شدن)، سیمانی شدن، چند نسل شکستگی ها و انحلال تدفینی اشاره کرد. فراوان ترین انواع تخلخل ها از نوع قالبی، حفره ای، استیلولیتی، بین بلوری و درون دانه ای است. توالی پاراژنتیکی سازند ایلام نشان دهنده تاثیر مجموعه ای از فرایندهای دیاژنزی هم زمان با رسوب گذاری در کف دریا و پس از رسوب گذاری در طی دفن کم عمق تا عمیق و بالاآمدگی است. ترسیم نمودار داده های تخلخل و تراوایی مغزه برای انواع رخساره ها در این میدان نشان می دهد که رخساره ها از کیفیت مخزنی پایینی برخوردار بوده و فرایندهای دیاژنزی تاثیر مهمی در افزایش کیفیت مخزنی نداشته و تنها در برخی از موارد تشکیل استیلولیت و شکستگی موجب افزایش تراوایی شده است.

    کلیدواژگان: سازند ایلام، میدان نفتی ماله کوه، فرآیندهای دیاژنز، توالی پاراژنتیکی، تخلخل، تراوایی
  • خالد فرصت، جعفر صادق زاده اهری، مریم سعدی صفحه 84
    در این تحقیق مطالعات تجربی و مدل سازی ریاضی برج جذب تماس آشفته (TCA) در فرایند سولفورزدایی از جریان های گازی حاوی سولفید هیدروژن توسط محلول کیلات آهن مورد بررسی قرار گرفته است. سولفورزدایی از جریان گازی به واسطه واکنش یون سولفید هیدروژن با یون فریک است که به رسوب گوگرد می انجامد. برج جذب تماس آشفته مورد استفاده حاوی آکنه های کروی توخالی با دانسیته پایین و به قطرهای 20 و 25 میلیمتر بوده که در بین صفحات مشبکی در داخل برج محصور بودند و با دمیدن جریان گاز از پایین برج در بین صفحات مشبک به حرکت درمی آمدند. داده های تجربی در شرایط مختلف عملیاتی (دبی گاز lit/min 28-22، دبی محلول کیلات آهن lit/min 5/0-2/0، غلظت گاز سولفید هیدروژن ppm 4000-3000 و ارتفاع استاتیکی آکنه ها 13 و 23 سانتیمتری) به دست آمد و در نهایت یک مدل ریاضی به منظور پیش بینی عملکرد برج جذب مورد نظر تهیه شد. بدین منظور با توجه به موازنه جرم اجزاء در فازهای گاز و مایع، دستگاه معادلات دیفرانسیل حاصل، با استفاده از روش های عددی حل شد. صحت مدل با مقایسه نتایج پیش بینی شده توسط مدل با داده های تجربی مورد آزمون قرار گرفت که حاکی از تطابق قابل قبول نتایج مدل سازی با داده های تجربی است. همچنین تاثیر دبی مایع(محلول کاتالیست)، ارتفاع استاتیکی و قطر آکنه ها بر میزان بازدهی جذب، با استفاده از مدل تهیه شده مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: برج جذب تماس آشفته، مدل سازی، فرایند سولفیران، محلول کیلات آهن، سولفید هیدروژن
  • یادداشت پژوهشی
  • منصور زویداویان پور، سید رضاشادی زاده، سیروس ممبینی صفحه 94
    عملیات انگیزش توسط اسیدکاری به منظور افزایش تولید یا تزریق پذیری چاه های نفت و گاز تولیدی و یا متروک شده در مخازن نفت جنوب ایران به طور گسترده ای انجام می شود که عمده ترین عملیات انگیزش، نوع ماتریکس اسید می باشد. این نوع عملیات اسیدکاری جهت بهبود نفوذپذیری و رسیدن به یک پوسته منفی انجام می گیرد. هدف از این مقاله بررسی این نوع عملیات اسیدکاری و ارائه راهکارهایی جهت بهبود این عملیات در تعداد 9 حلقه چاه در یکی از مخازن نفتی جنوب ایران می باشد. نتایج بهره برداری بعد از اسیدکاری در میدان مورد مطالعه نشان دهنده عدم کارایی اغلب این عملیات می باشد. در این مقاله بعد از مقدمه، تاریخچه عملیات ماتریکس اسید در بعضی از میادین جنوب ایران در سال های اخیر نشان داده شده است. ارزیابی اسیدکاری در مراحل قبل و بعد از عملیات انگیزشی در 9 حلقه چاه با استفاده از نرم افزار Pansys و انجام آنالیز گرهی آنها توسط نرم افزار Pipesim، بخش نتایج این مقاله را به خود اختصاص می دهد. با استفاده از نتایج حاصل و بررسی تاریخچه عملیات اسیدکاری در میدان مورد مطالعه با پیشینه تحقیق و کارهای مشابه انجام شده در میدان مورد مطالعه و نیز میدان های مشابه دیگر، ارزیابی عملیات اسیدکاری در بخش بحث و تفسیر مطالب به تفصیل آورده شده است. نتایج حاصله بیانگر این است که از میان 9 حلقه چاه مورد مطالعه فقط چاه های 20، 22 و 38 مناسب ترین کاندیدها جهت عملیات اسیدکاری ماتریکسی هستند. در انتها، به دلیل معظلات موجود در روش اسیدکاری ماتریکسی، بکارگیری روش شکافت هیدرولیکی در مخازن ایران یکی از پیشنهادهای ارائه شده در این مقاله است.
    کلیدواژگان: انگیزش چاه، ماتریکس اسید، چاه آزمایی، آنالیز گرهی
  • راهنمای تهیه مقالات برای چاپ در مجله پژوهش نفت
    صفحه 107
  • صفحه 111
|
  • H. Roghani-Mamaqani, V. Haddadi-Asl, M. Najafi, M. Salami-Kalajahi Page 3

    Modified nanoclay with a double bond on its modifier structure was employed to study the confinement effect of nanoclay in the atom transfer radical polymerization of styrene. The clay-attached and free polystyrene chains were used as evidence to such a kinetic study. The variations of monomer conversion and the linearity of semi-logarithmic kinetic plot, evidence of the living polymerization and constant radical concentration in the reaction medium, were revealed by the use of gas chromatography technique (GC). Number- and weight- average molecular weights and polydispersity index of polymers were also derived from GPC data. According to the gel permeation chromatography (GPC) results, the number-average molecular weight increases linearly against the monomer conversion indicating the living nature of the polymerization. Free chains which showed higher molecular weights than the attached ones exhibited closer molecular weights values to the theoretical ones. In addition, lower PDI values were obtained in free polystyrene chains. In the case of free polystyrene chains, the initiator efficiency was lower than 1 and by increasing clay content, higher molecular weights were obtained. Attached chains revealed lower molecular weights and their initiator efficiency was higher than 1. By adding clay content, an increase of PDI value and a decrease of molecular weight were observed in attached polystyrene chains. Moreover, all the samples experienced a falling of PDI value from nearly 2 to almost 1.2 as the reaction progressed. FTIR results revealed an interaction between clay surface and monomer causing acceleration in the polymerization kinetic.

  • M. Sadi, J. Sadeghzadeh Ahari, A. Farshi Page 16
    In this study, based on a comprehensive mathematical model, a regenerator reactor in fluidized catalytic cracking unit is modeled. In this model, the regenerator is divided into two sections, namely dense and dilute sections; in each section, mass and energy balance for all components are solved simultaneously. The kinetics of reactions happened in regenerator consists of two reactions for coke combustion and two reactions for combustion of carbon monoxide via homogenous and heterogonous routes. After process modeling and computer programming in MATLAB, the modeling outputs are compared by experimental data presented in the literature as well as experimental data obtained from a pilot plant in our research center. The results show that mathematical modeling can predict system performance in different operating conditions with high accuracy and there is good agreement between the modeling predictions and the experimental data.
  • M.J. Darvishnezhad, G. Zargar, A. Emamzadeh, A. Janatrostami Page 28
    By development and improvement of oil industry, the tendency to increase the production of oil fields has been paid more attention. The growing need to increase the output and ultimate recovery by enhanced oil recovery (EOR) methods has received great significance as far as mature oil fields are concerned. Water Alternating Gas (WAG) injection also is one of these methods. WAG is defined as the injection of both water and gas into the same reservoir. WAG injection is an oil recovery method initially aimed to improve sweep during gas injection mainly by using water to increase the contact surface of injected fluid with the reservoir; it is also to control the mobility of the displacement and create stable mobility front. This including definition covers MWAG (miscible), IWAG (immiscible), HWAG (hybrid), SWAG (simultaneous), SSWAG (selective simultaneous). In this study, the various scenarios of WAG injection have been simulated in one of the reservoirs of National Iranian Oil Company by the GeoQuest commercial software package and ECLIPSE100 module; the efficiency coefficient, total oil production in factors effective on injection such as injection cycle, injection type and injection method (IWAG, HWAG, SWAG and SSWAG) are studied and compared. Then, the scenarios of water, gas, and WAG injection are studied and compared to choose the appropriate method of injection in the interested field. At last, by designing various scenarios of water, gas, and WAG injection in four- and five-spot injection patterns, the efficiency, residual oil saturation, and total oil production are studied and compared in various methods in the above patterns in order to find the optimal and appropriate pattern of injection. The results show that by choosing suitable parameters, the efficiency and production of WAG method will be higher than water and gas injection.
  • Kh. Forsat, M. Sadi, J. Sadeghzadeh Ahari, M. Hosseini Djenab Page 44
    In this paper the desulphurization of gas streams by using aqueous ferric chelate solutions as washing liquor is studied mathematically and experimentally. The desulphurization is accomplished by a precipitation reaction that occurs when sulfide and ferric ions are brought into contact with each other. The absorption experiments of H2S in aqueous ferric chelate solutions were carried out in a packed-bed scrubber. The experiments were conducted in different operating conditions (gas flow rate: 2.2-4.1 lit/min, ferric chelate flow rate: 0.2-2.0 lit/min, hydrogen sulfide concentration: 130-230 ppm and packing height: 0.3-0.3 m). A dynamic mathematical model was used to predict the removal efficiency of the packed-bed scrubber for H2S absorption into a ferric chelate solution. From mass balances in the scrubber, a set of partial differential equations, relating the species concentrations in the gas and liquid phases, along the axial direction in the scrubber were formulated. These relationships were numerically solved to give performance profiles. The validity of the model was examined by comparing the results of the model with our experimental data. The predicted results of the model are in good agreement with the experimental data obtained in different operating conditions.
  • Y. Behjat, Sh. Shahhosseini, M. Ahmadi Marvast Page 52

    The Fluid Catalytic Cracking (FCC) is an important process for profitable conversion of heavy hydrocarbons into valuable products. In this study, a CFD simulation of hydrodynamic and heat transfer of FCC gas-liquid-solid riser reactor was carried out by considering the evaporation of liquid droplets. Since there is no symmetry in fluidizing steam, catalyst particles, and atomized liquid droplets, the reactor was modeled as a 3-D system. An Eulerian model was used for both gas and catalyst particles, which is comprised of continuity and momentum, species, heat transfer equations for gas and solid phases, and an equation for solid granular temperature. The hydrodynamic and heat and mass transfer (evaporating liquid droplets) were modeled using Lagrangian approach. The reactor hydrodynamic model predictions were compared with corresponding experimental data reported in the literature to validate the model. The distributions of gas and catalyst velocity are in good agreement with the experimental data. The multiphase results include flow field, distributions of volume fraction of each phase, temperature profiles of gas and solid phases as well as variation of atomized liquid droplet diameter and temperature. The simulation results indicate that the heating of liquid droplets takes place proportional to their initial size and immediately. Therefore, this step is not the controlling part of FCC riser operation. When the evaporation of the liquid starts, rate of droplet evaporation and reduction in droplet diameter are low. When the droplet temperature reaches the boiling point, the droplet diameter decreases faster and the total mass of liquid droplet evaporates in a fraction of riser reactor. In this research, a correlation for droplet evaporation time was also developed.

  • H. Sepiani, A. Mahboubi, R. Moussavi Harami, M.H. Mahmudi Gharaie, E. Ghofrani Page 65

    Ilam Formation is the reservoir rock of Maleh-Kuh oilfield located in folding-thrusting Zagros zone in Lurestan province. It is mainly composed of mud-supported lithofacies varying from mudstone to wackestone. The most important identified diagenetic processes are compaction (physical and chemical), aggrading neomorphism, different replacement (pyritization, dolomitization, glauconitization and silicification), cementation, several generations of fracture, and burial dissolution. The main recognized pore types are moldic, vuggy, stylolitic, intercrystalline, and intragranular. Paregenetic sequence interpretation of Ilam Formation indicates that a set of diagenetic processes such as syndepositional diagenesis in marine environment, as well as post-depositional shallow to deep burial diagenesis, and uplift have affected this reservoir rock. Porosity and permeability data plots show that these facies have very low reservoir quality and most diagenetic processes have not had a major effect on increasing reservoir quality, and, only in some cases, permeability has been increased by stylolitization and fracturing.

  • Kh. Forsat, J. Sadeghzadeh Ahari, M. Sadi Page 84
    In this article, desulphurization from the gas streams containing hydrogen sulfide by aqueous iron chelate solutions in a turbulent contact absorber is mathematically and experimentally investigated. The desulphurization is accomplished by a precipitation reaction that occurs when sulfide and ferric ions are brought into contact with each other. Absorption experiments (Mobile Bed Absorber) contained low density hollow plastic balls as packing, which were entangled between two perforated plates. The experiments were conducted in different operating conditions (Gas flow rate: 22-28 lit/min, Iron Chelate flow rate: 0.2-0.5 lit/min, Hydrogen Sulfide Concentration: 3000-4000 ppm and Static Packing Height: 13 and 23 cm). A mathematical model was used to predict the removal efficiency of H2S absorption into a ferric chelate solution in the Mobile bed absorber. From mass balances in the absorber, a set of ordinary differential equations, which relate the species concentrations in the gas and liquid phases, along the axial direction in the scrubber were formulated. These relationships were numerically solved to obtain the performance of the absorber. The validity of the model was examined by comparing the results of the model with our experimental data. The predicted results of the model are in good agreement with the experimental data obtained in different operating conditions. The effects of the liquid (aqueous catalyst solution) flow rate, static height of the packing, and packing size on the absorption efficiency were also studied.
  • M. Zoveidavianpoor, S.R. Shadizadeh, S. Mombeini Page 94
    Well stimulation by means of acidizing has been extensively conducted for enhancing the productivity or injectability of producing and/or abandoned wells in southern Iranian oilfields, and matrix acidizing is considered as the major stimulation method in this region. Permeability improvement and consequently reaching a negative skin is the main objective of this type of stimulation. The aim of this research is to evaluate the performance of the carried out matrix acidizing and put forward some alternative methods to improve this kind of operation. The post production results of acidizing show an inefficient outcome of the majority of these operation in the investigated oilfield. The history of performed matrix acidizing operation in some of the southern Iranian oilfields in recent years has been introduced in this study. By employing Pansys software, the evaluation of pre and post stimulation jobs has been applied to nine wells. Also, Nodal analysis has been performed by Pipesim software in the investigated oil wells to study the production systems of these nine oil wells. By utilization of the results of this study and assessment the literature review of the related studies, matrix acidizing operation will be discussed in detail in this paper. The results show that among the nine oil wells studied in this research, wells 20, 22, and 38 are the best candidate for matrix acidizing operation. Finally because of the associated difficulties with matrix acidizing and in order to bypass various types of formation damage, the authors of this paper recommend Iranian upstream industry to considering Hydraulic Fracturing operation as a replacement stimulation method.